Selenas

Selenas är namnet på en gotisk biskop som levde på 300-talet. Han efterträdde Wulfila, "Goternas apostel", som översatte bibeln till gotiska och skapade det gotiska alfabetet. I yngre år tjänstgjorde Selenas som hjälppräst till Wulfila, och därför har han fått namnge vårt projekt som till viss del handlar om att hjälpa Wulfila med vissa saker. Vårt historiska intresse handlar mycket om det gotiska arvet, särskilt Codex Argenteus, "Silverbibeln", men också om denna handskrifts olika miljöer i olika tider. Det historiska intresset är dock bara ett av flera, men det förklarar namnet på vår digitala station: Biskop Selenas.

Bild 1 Bild 1 Bild 1 Bild 1 Bild 1 Ovan: Från Selenas hemtrakter, Nicopolis ad Istrum. Höger: Sant'Apollinare Nuovo i Ravenna. Nedan: På väg till Adriatiska havet.

Böcker, artiklar och annan kulturspaning

Ja, vad gör vi då? Kanske inte så mycket. Men ibland händer det att vi ger ut en bok, skriver en artikel eller håller ett föredrag. Och inte alltid om det gotiska arvet. Det kan röra handskrifter, böcker, kartor och annat som gärna intresserar gamla bibliotekarier och forskare med kufiska specialiteter. Men det kan också gälla kulturfrågor i allmänhet, och ibland till och med lite samhällsdebatt.

Tips

Nyheter lägger vi ut på vår nyhetssida, Biskopsbrev, och härunder ger vi ibland lite tips:

Ändra texten genom att klicka på Redigera i elementets ram.

What do you want to do ?Copy

De senectute: Om ålderdomen

Ändra texten genom att klicka på Redigera i elementets ram.

What do you want to do ?Copy

António Vieira

Ändra texten genom att klicka på Redigera i elementets ram.

What do you want to do ?Copy

Thomas Mann, Bergtagen

Omläsning i upphöjd isolering

n

n

Men om inget händer

så tar vi en paus ...

... och dessutom finns det i regel en del gammalt att rota i. Man kan titta på bilder, läsa artiklar och följa länkar. Eller bara gå i viloläge.